政治家や選挙は、自由に投票し、積極的に参加民主主義、変更、オンライン投票の投票で
Hrvatski laburisti - Stranka rada

Otvoreno pismo Hrvatskih laburista – Stranke rada dijaspori

Hrvatski laburisti - Stranka rada 48%

button ElectionsMeter.com

Zar vas nimalo ne zanima glasovanje za obranu radničkih prava?!

 

Ima li veće potvrde o demokraciji društva ili države od neposrednog odlučivanja građana? Nema. Iako su ti demokratski standardi postavljeni još u antičkim vremenima, Hrvatska sve vrijeme formalne samostalnosti svojim građanima nije dopustila niti jednu takvu odluku. Nakon što birači izaberu stranke (jer je u partitokratskom sustavu nemoguće birati osobe) koje će ih predstavljati u parlamentu, prestaje izravni utjecaj građana na odluke vlasti.
A nju pak biraju svi građani Hrvatske. Tko su oni? Ne svi koji žive u Hrvatskoj i plaćaju porez već svi oni koji imaju Hrvatsko državljanstvo, odnosno, hrvatsku putovnicu. Svi oni – pa makar i ne osjećali posljedice svojega izbora na vlastitim leđima – žele odlučivati. ¨

 

O hrvatskome predsjeniku države odlučujete i vi, poštovana dijasporo, odnosno ekonomska i politička emigracijo, poštovano iseljeništvo.
Vi možete odlučivati, zapravo, najgrlatiji – što ne znači i najveći – dio iseljeništva traži da odlučuje i o tome tko će izglasavati zakone te tko će, zapravo, voditi državu. Svaki pokušaj smanjivanja utjecaja iseljeništva na ishod predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, od pojedinih se predstavnika smatra izdajom – dijaspore.

 

Pa i one koja to nije. Jer, ruku na srce, ne mogu bosanskohercegovački Hrvati biti istovremeno i konstitutivni narod u BiH i iseljenici Republike Hrvatske. Ali, o tome, poštovana dijasporo, poštovano iseljeništvo – ma gde bilo – nekom drugom prilikom.

 

Ovaj put vas mi, Hrvatski laburisti – Stranka rada, ovim otvorenim pismom otvoreno pitamo zbog čega se sada kada su u pitanju radnička prava, sada kada u našoj i nimalo manje vašoj (za neke, ipak, drugoj) domovini sindikati uz skromnu, ali praktičnu pomoć Laburista, vode pravi rat za očuvanje makar i krnjeg dostojanstva svih koji u Hrvatskoj (sve teže) žive od svojega rada – ZAŠTO ŠUTITE?!

 

Štovana dijasporo, štovani iseljenici, zbog čega se i sada kada treba peticijom izboriti mogućnost referenduma kojim bi se spriječila nakana vlasti da i dalje pogoduje jedino kapitalistima, ne borite za svoje pravo glasa?! Zar baš nikome u iseljeništvu – ma gdje ono bilo, ma kako god se krivo, iz posve interesnih razloga tretiralo – nije stalo da se spriječi daljnje obespravljivanje radnika koji žive, rade i plaćaju ne baš male poreze u Hrvatskoj.
Nama, Hrvatskim laburistima, doista je čudno kako pravo na potpisivanje peticije za referendum protiv izmjena Zakona o radu, a potom i sam referendum, baš nikoga u dijaspori ne zanima!? Nitko, koliko znamo, nije nazvao niti nas, a niti sindikate, da zatraži savjet o tome kako se dijaspora može uključiti u ovu, procjenjuju mnogi, jednu od navažnijih i među građanima Hrvatske najsložnijim demokratskim akcijama u samostalnoj Hrvatskoj.

 

Hrvatski laburisti se pitaju zbog čega hrvatsku dijasporu odjednom ne zanima sudjelovanje u demokratskim procesima. Hrvatski laburisti se pitaju zbog čega je odjednom hrvatskoj dijaspori nije stalo do glasovanja na referendumu? Ne vjerujemo da je to zbog toga što niječete pravo da građani Hrvatske – ma gdje bili – neposredno, referendumom, odlučuju o politici Vlade? Jer, ne treba vas podsjećati, sigurni smo, da je većina građana na izborima ovlastila Vladu da štiti i prava radnika a ne samo tajkunska prava. Ovim se referendumom nitko ne bori za fotelje – kao što insinuiraju dezorijentirani ministri – već za radničke crkavice koje politički oligarsi čak i ne žele zvati pravim imenom – plaća nego su joj u Ustavu nadjenuli nadimak – naknada.
I, na kraju, najkraće moguće; poštovana dijasporo zašto nam se ne pridružite? Poštovani iseljenici, zbog čega se - prvi put – ne pitate: „A gdje ćemo mi to glasovati na referendumu protiv smanjivanja radničkih prava?“?!

 

Vaše odgovore, štovana dijasporo, Hrvatski laburisti nestrpljiv iščekuju. Kao što željno očekujemo vaš glas podrške radnicima koji rade, žive i plaćaju pore. e u Hrvatskoj.

 

Dragutin Lesar, predsjednik

 

Izvor: drlesar.bloger.hr (lipanj 15, 2010)


martina -
それ旗no spam

ElectionsMeterのテキストの内容に関して責任を負いません。いつもの著者を参照してください。すべてのテキストElectionsMeter上に公開され、著者とは、元のソースへの参照元の名前を含める必要があります。ユーザーは、著作権侵害の通知を義務付けられている。注意してサイトのポリシーをお読みください。

 
load menu